انواع اتاق کلین روم
انواع اتاق کلین روم
کلین روم فضایی بسته است که از لحاظ رطوبت، فشار و ذرات معلق در هوا مورد کنترل قرار می گیرد. سقف و دیواره کلین روم از جنس ساندویچ پانل است. این اتاق دارای تجهیزاتی است که می تواند حجم آلاینده ها را کنترل کند.
برای بررسی و اتاق های تمیز ایزوله، از استاندارد GMP استفاده می شود.
مراحل کلاس کلین روم
کلین روم به 4 درجه A,B,C,D تقسیم می شود. که در این بخش این درجات را بررسی می نماییم :
· کلاس درجه A : این کلاس درجه مخصوص مکان هایی است که درجه ریسک و خطر پذیری بالایی دارند. اگر این مکان ها دچار آلودگی شوند، احتمال از بین بردن آلودگی و کنترل آن سخت و تقریبا غیر ممکن می شود. از این درجه در صنایع داروسازی و صنایعی که درصد خطر بالایی ایجاد می کنند، اگر به هر دلیلی این اتاق درگیر آلودگی شود، باید تحت شرایط خاص به سرعت استرلیزه شود.
· کلاس درجه B : برای مکان و فضا هایی است که شامل روش هایی است که در شرایط استریل استفاده می شود. این روش ها شامل تکنیک های پزشکی و آزمایشگاهی می شود. وسایلی که می خواهند به کلاس A وارد شوند، اول در کلاس B نگهداری می شوند.
· کلاس درجه C,D: این دو کلاس کمترین ریسک و درگیری با آلودگی را دارد. در این کلاس فرآورده های کمتر حیاتی قرار می گیرد. ولی وجود این دو کلاس برای مکان هایی که کلاس درجه A را دارد ضروری است. و باید از اصول و روش های خاص خود را در آن اجرا کرد.
کلاس بندی اتاق کلین روم
طبقه بندی این کلاس ها بر طبق استاندارد 209D و قطر ذرات که باید 0.5 میکرون در هر فوت باشد مشخص می شود. به بررسی این کلاس ها می پردازیم.
· کلاس تمیز 1 : تعداد ذرات با قطر 0.5 میکرون در هر فوت مکعب برابر 1 می باشد. و برای ساخت اجزا و قطعات میکرو الکترونیک استفاده می شود.
· کلاس تمیز 10 : تعداد ذرات با قطر مساوی 0.5 میکرون در هر فوت مکعب برابر 10 می باشد. و در ساخت وسایل نیمه رسانا، چیپ الکتریکی، تراشه و ریز تراشه استفاده می شود.
· کلاس تمیز 100 : تعداد ذرات با قطر مساوی 0.5 میکرون در هر فوت مکعب برابر 100 می باشد. در ساخت دارو های قابل تزریق، اتاق های پیوند اعضا و اتاق های عمل و جراحی استفاده می شود.
· کلاس تمیز 1000 : تعداد ذرات با قطر مساوی 0.5 میکرون در هر فوت مکعب برابر 1000 می باشد. از این کلاس در ساخت وسایل نوری با کیفیت بالا، ژیروسکوپ دقیق و ساخت و اتصال یاتاقان های کوچک استفاده می شود.
· کلاس تمیز 10000 : تعداد ذرات با قطر مساوی 0.5 میکرون در هر فوت مکعب برابر 10000 می باشد. مکانی مناسب برای ساخت وسایل ساعت سازی، شیر های خودکار و وسایل روغنی و پنتوماتیکی است.
· کلاس 100000 : تعداد ذرات با قطر مساوی 0.5 میکرون در هر فوت مکعب برابر 100000 می باشد. مناسب برای کار های نوری معمولی، وصل قطعات الکتریکی است.
سخن پایانی
صنایع حساس مانند صنعت داروسازی، صنایع غذایی و... و برخی از محیط های حساس مانند اتاق های عمل و محیط های آزمایشگاهی باید درون اتاق تمیز بنا شوند.
این مکان ها دارای حساسیت های مربوط به خود است که باید در ساخت و استفاده از آن رعایت شود. وسایل و تجهیزات داخل کلین روم نباید از خود ذراتی آزاد کنند و ذرات معلق در هوا باید در همان محیط کلین روم باقی بماند.